Državna nagrada RS na področju šolstva 2020

Letošnja Državna nagrada RS na področju šolstva je bila podeljena ustanoviteljem delovanja dobrodelnega gibanja Skupne izobraževalne podporne točke Razlagamo.si: prof. dr. Blažu Zmazku, prof. dr. Alenki Lipovec in doc. dr. Igorju Pesku, ki že več kot 15 let predstavljajo gonilno silo e-učenja v Sloveniji. So jedrna skupina iz katere so nastali odprto dostopni i-učbeniki, s svojimi izvirnimi znanstvenimi deli s področja e-učenja pa so pomembno prispevali k razvoju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji.

Razlagamo.si je že od letošnjega marca namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo. Uporabniki so tako učenci in dijaki kot tudi učitelji. Dobitniki nagrade menijo, da je družbeno najpomembnejši vidik podporne točke nastanek prostovoljnega gibanja med študenti, ki z entuziazmom, mladostno zagnanostjo ter zanosom dokazujejo, da že v času študija delujejo v dobro celotne družbe. Vsebinski vidik pa je prosto odprto deljenje gradiv med učitelji, kar spodbuja grajenje učeče profesionalne skupnosti učiteljev, bodočih učiteljev in raziskovalcev.

Nagrajenci vsem podpornikom in sodelavcem Razlagamo.si izražajo velik poklon in priznanje za to, kar so in še bodo naredili in s tem veliko pripomogli pri odpravljanju neenakih pogojev učencev in dijakov v obdobju poučevanja na daljavo. Zaradi vseh sodelujočih je ideja Razlagamo.si v zadnjih mesecih prerastla v nacionalno humanitarno gibanje. Družbi so pokazali, da globoko čutijo svoje učiteljsko poslanstvo. V tako kratkem času so se organizirali v dobro naoljen stroj, ki teče tiho, vedno hitreje, močneje in z velikim zanosom.

Accessibility