Spoštovani!

V okviru predmeta Socialna psihologija 2 na prvostopenjskem študijskem programu psihologije vas vabimo na dogodek Biti študent_ka v Gazi, ki bo v sredo, 24. januarja, ob 12.15 v Amfiteatru dr. Vladimirja Bračiča Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Potekal bo kot ogled dokumentarnega filma Med dvema prehodoma / بين معبرين , ki mu bo sledil pogovor o dogajanju v Gazi.

Film spremlja pot Nour, palestinske študentke iz Gaze, ki se je s pomočjo štipendije vpisala na državno univerzo Portland v Združenih državah Amerike. Da bi prišla tja, je morala najti način, kako potovati skozi edina vrata, ki ločujejo območje Gaze od preostalega sveta: prehod Erez, ki je pod nadzorom Izraela, in prehod Rafa, ki je pod nadzorom Egipta. Dokumentarec prikazuje skrajne omejitve svobode gibanja, ki so v Gazi že desetletja, in človeško osvetljuje vsakdanje ljudi, ki se ob čakanju in poskusih prečkanja meje spopadajo s tesnobo.

Film je režiral Yassir Murtaja, palestinski novinar in filmski ustvarjalec iz Gaze. Izraelski ostrostrelec ga je ubil, ko je 6. aprila 2018 poročal o protestu Velikega pohoda vrnitve. Yassir je pred smrtjo na svojem Facebook profilu zapisal željo, da bi Gazo in svet rad videl skozi okno letala. Sorežiser Rushdi Al-Sarraj je bil Yassirjev najboljši prijatelj in partner. V Gazi je bil ubit 22. oktobra 2023, ko je izraelsko vojaško letalo odvrglo bombo, ki je padla na njegovo hišo. Yassir in Rushdi sta ustanovila medijsko produkcijsko podjetje Ain Media in v njem skupaj delala.

Film traja okoli 45 minut, po njem bo sledila predstavitev dogajanja v Gazi in na Zahodnem bregu, ki jo bo izvedla Ana Tasič. Ana Tasič je aktivna članica Gibanja za pravice Palestincev, diplomirala je iz mednarodnih odnosov, magistrirala iz človekovih pravic, sicer pa je leto in pol delala kot prostovoljka v begunskih taboriščih na Zahodnem bregu. V te kraje se še danes redno vrača na obisk k prijateljem.

Iniciativo za dogodek so podali profesorice_ji Filozofske fakultete v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v Mariboru.

Vabljeni!

Accessibility