Novice

Spodaj je prikazanih zadnjih nekaj novic.

Prof. dr. Matej Brešar postal redni član SAZU

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je 3. junija 2021 za rednega člana v Razredu za matematične, fizikalne, kemijske in tehniške vede imenovala prof. dr. Mateja Brešarja, rednega profesorja na Oddelku za matematiko in računalništvo Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Čestitamo!

Vir slike: www.sazu.si

Prof. dr. Matej Brešar je bil rojen 26. septembra 1963 v Kranju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Mariboru. Matematiko je študiral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani in diplomiral leta 1987. Kot mladi raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko je nadaljeval s podiplomskim študijem na isti fakulteti.  Magistriral je leta 1989, doktoriral pa  1990.  Zatem se j​e zaposlil kot docent na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 1992-1994 je bil predstojnik Oddelka za matematiko.  Leta 1995 je prejel Nagrado Republike Slovenije za znanstveno-raziskovalno delo (današnjo Zoisovo nagrado).  V naziv rednega profesorja je bil izvoljen leta 2000. V letih 2006-2010 je bil član Znanstveno raziskovalnega sveta za naravoslovno matematične vede pri ARRS, v letih 2006-2014 pa član Sveta za evropsko solidarnost pri European Mathematical Society.  Od jeseni 2008 naprej deli zaposlitev med Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. V letih 2014-2016 je bil predsednik Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.  Za izrednega člana SAZU je bil izvoljen 18. junija 2015.

Zagovor magistrskega dela

Zagovor magistrskega dela z naslovom »Postavljanje standardov pri matematiki«, kandidatke Nives Janžekovič, bo 23. 6. 2021 ob 10:00 v predavalnici 0/103 pred komisijo:
dr. Iztok Banič, predsednik,
dr. Blaž Zmazek, mentor,
dr. Gašper Cankar, somentor,
dr. Alenka Lipovec, članica.

Zagovor magistrskega dela

Zagovor magistrskega dela z naslovom »Merjenje in testiranje multivariatnih razdalj«, kandidatke Lucije Gračner, bo 10. 6. 2021 ob 10:00 v predavalnici 0/80, pred komisijo:
dr. Boštjan Brešar, predsednik,
dr. Dominik Benkovič mentor,
dr. Tanja Dravec, članica.

Zagovor magistrskega dela

Zagovor magistrskega dela z naslovom »Posodabljanje input-output tabel – primer tabel za Slovenijo«, kandidatke Monike Škvorc, bo 27. 5. 2021 ob 9:00 v predavalnici 0/103, pred komisijo:
dr. Bojan Hvala, predsednik,
ddr. Timotej Jagrič, mentor,
dr. Marko Jakovac, somentor,
dr. Daniel Eremita, član.

8. evropski kongres matematike v Portorožu se seli na splet

Največje evropsko znanstveno srečanje s področja matematike, ki naj bi se po prvotnih načrtih odvilo v Portorožu, bo potekalo na daljavo od 20. do 26. junija 2021. Vsa predavanja in podelitve nagrad Evropskega matematičnega združenja bo tako možno spremljati na spletu. Gre za enega največjih matematičnih dogodkov v letu 2021 in najpomembnejši znanstveni dogodek v Sloveniji, ki bo gostil več kot 1000 matematikov s celega sveta.

Prijave na kongres sprejemajo do 7. junija 2021 . Več informacij o 8. evropskem kongresu matematike najdete na spletni strani 8ECM.

V okviru kongresa bo potekalo tudi študentsko tekmovanje Best of 8ECM z nagradnim skladom 5000€. Na tekmovanje se lahko prijavi vsak študent, neodvisno od fakultete in stopnje študija. Več o tekmovanju lahko preberete tukaj.

Organizatorji vabijo k sodelovanju tudi prostovoljce za pomoč pri izvedbi kongresa.

Izšla je monografija z naslovom Domination Games Played on Graphs

Pri založbi Springer je izšla monografija z naslovom Domination Games Played on Graphs, katere soavtorja sta naša sodelavca red. prof. dr. Boštjan Brešar in red. prof. dr. Sandi Klavžar. Monografija zajema celotno zgodovino dominacijske igre in njenih različic ter predstavlja ključno referenco za razvoj različnih področij teorije grafov.

Knjigo lahko najdete na tej povezavi.